středa 3. července 2013

Salon DAGUERRE

Ačkoliv tento název zní vzletně a intelektuálně a ani interiér nenapovídá skutečnosti, že by tomu mohlo být jinak, mnozí z nás jej začnou brát ze špatného konce. Nedívejte se na něj zle. Jen potřebuje víc péče a starosti než ostatní podniky. 

Při vstupu Vás ovane děsivý oblak kouře, ale ne jen tak ledajakého… je to kouř balených cigaret, ten jen tak někde neucítíte. Pokud si myslíte, že jste na dobré adrese, ještě ale nejásejte. Musíte projít důležitým přijímacím pohovorem. Takový jste v Tescu na pozici doplňovače zboží zaručeně nezažili. Je třeba projít kolem baru a zkoumá Vás nejužší výběr zasloužilých bývalých nebo současných pracovníků tohoto baru. Pokud se na Vás všichni dívají s opovržením, znamená to, že byste se měli otočit na patě a už tam nikdy nevcházet. Pokud se na Vás ale podívají s opovržením jen někteří, je to v pořádku, to je tady běžné.

Mramorové stolky, knihovna, umělý krb a celkový interiér napovídá, že sem nechodí jen tak někdo. Právě ses ocitl v doupěti nejkritičtějších hipsterů a kavárníků, kteří na tobě nenechají nit suchou. Pokud nevypadáš jako oni, ale i přesto ses rozhodl pokračovat, udělal jsi dobře – za chvíli si každý pomyslí „no dobře - kolorit“ a ty můžeš nerušeně zjistit, že tu není nápojový lístek… a divit se nebudeš teď, ale až když budeš odcházet. Na to vem jed! Protože dvojka bílého tu jde dost přes třicet a gin s tonikem se tu i s dýškem motá kolem kila. No a s pivem se vlezeš do rakouského standardu kolem čtyřiceti – ale jinak litovat nebudeš.

Chceš-li navštívit hajzl v horním patře, zjistíš, že je tam obrovské nekuřácké intimčo (P.S. dobrý tip na rande, pokud nekouříš). Skoro nikdo sem nechodí. Když si potrpíš na svůj outfit, budeš se bát sem jít, protože do těchto končin chodí opravdu jen skalní (když ne hipsteři, tak „nezávislí“ vymazlení modesmani). Běžně se Vám stane, že vás obsluhuje děvče v černých krajkových šatech, s drdolem tak obrovským, že se až bojíš domyslet, kam až ty vlasy sahají při rozpuštění. Na seznamování to tu není špatné, protože se občas stane, že sem zabloudí prostí lidé, kteří nejsou zrovna zatížení vrcholem polaroidové krásy sedmdesátek, omamnou ulízaností patek či kostkovaných flanelek, a můžeš tu třeba najít svou životní lásku.

Spousta lidí se tu objeví jen proto, že vydatně chlastají, a pouze je sem vyplivlo některé ze studentských kulturních zařízení, jež zavírají nepochopitelně brzy. Pokud studuješ cokoliv, máš to v kapse, to je tu celkem jedno. Ale je-li smyslem tvého bídného života cokoliv jiného, tak bych při otázce „co děláš, co studuješ?“ velmi obratně volil slova. Jestli jsi pojišťovák, realitní makléř, operátor call centra, lichvář, vymahač nebo exekutor, raději o svém povolání pomlč. V Cafe Liberty možná za svůj nadprůměrný výdělek sklidíš ovace, ale tady je lepší říct, že tě právě vyhodili z fildy za tvé nekonformní názory… protože z Daguerre se, jak je známo, pokračuje na Skleněnou louku a tam jako začínající kapitalista nepochodíš už vůbec.

Konvenční povolání se sem nehodí za žádných okolností, to už jsem v tomto salonu (pochopitelně pod falešnou identitou) vyzkoušel vícekrát. Když už se ti poštěstí sem dovést holku nebo kluka, máš vyhráno – je to dojezd, kde se řeší jen fyzično pod záštitou intelektuálního prostředí. Pokud ovšem nejsi doktorand z FSS, měl bys mít připravených pár intelektuálních es v rukávu.

Do „dagu“ zkrátka chodí inťoši (ach, jak tato subkultura díky hipsterům zeštíhlila), hipsteři (ale jenom ti „zaručeně“ skuteční), šachisti nebo LARPaři. Narazit tu můžeš i na takový ty příznivce různých sci-fi nebo sociálních her, jako je třeba brněnská mafie a další podobný vodvazy; ojediněle sem zabloudí randíčkáři, kteří ví, že v Daguerre zavírají až ve 4 (a někdy ve 3 nebo ve 2, ale taky tě klidně vyhodí už v 1, protože ví, že v 1.15 přijdou jejich rozjetí kámoši a rozjedou to ve velkém „cool-instagram-iPhone-polaroid-longboard-Ray Ban štýlu… ale to tam už ty nebudeš, protože ti do tý doby vysvětlí, voe, že bys měl co nejdřív vysmahnout. Když ale neodoláš a jsi vopruz, dostane se ti pravé odměny – budeš moct poslouchat zapomenuté songy osmdesátek a devadesátek, které kdyby sis pustil doma na chatě, tak jsi dědek a trapák, ale v dagéru je to cool a bizár... 

Autor: LAJDORF

Žádné komentáře:

Okomentovat