pátek 2. srpna 2013

GALERYJE 9

Ne, Galeryje není pohodová kavárnička ani žůžo podnik, kam si zajdete s vystajlovanou frajlí na lehkej vobídek nebo latíčko po nákupech ve svatostánku Vaňkovka. Cítit nepříjemně se tu nebudete, ale atmosféra je tu pod taktovkou přežilé brněnské alternativy. 

Postihnout místní osazenstvo není jednoduché, jednak (a to nemám problém přiznat) nepatřím ke štamgastům, jednak je to směska. Tak trochu jako pes, který je jedním ze stálých obyvatel Galeryje a jenž vám očmuchá nohu, kdykoli si do útrob bývalé pekárny zajdete sednout. Pokud vás zaujala tahle romantická minulost podniku, brzděte svoje zjitřené emoce. Pravda, dýchne na vás sice nálada starých časů a po příchodu máte rázem dojem, že jste se ocitli přímo "v předrevoluční výrobě", ale nenechte se zmást. Kouzelná pekárnička se nekoná. Táhlá místnost vypadá jako podivný sál zakonzervované deprese a smutku. Těžko říct, jestli vám víc připomene bývalá jatka, anebo poloopuštěné a zanedbané prostory bývalé Zbrojovky, ve kterých (jak by se mohlo zdát) nepřebývají bezdomovci, ale zkoušejí punkové kapely bez budoucnosti.

Pokud by barmanka měla o deset let míň (a nepromluvila by - a možná i zůstala bez mimiky), klidně byste ji tipli do některé ze studentských hipsterských kavárniček. Obzvlášť podle vystylovaného outfitu. Jenže jsem se pořád nemohl zbavit dojmu, že by jí víc seděla role v retro filmu o Sidovi a Nancy. Bez mejkapu. V roli Nancy. A to nechci bejt hnusnej. Podobný konotace vzbuzuje i zabarový muž. Možná ale jenom nedovedu rozlišit normální smích od smíchu vyžilých skaláků alternativní scény. Přesně tenhle dojem ve mě totiž zůstal.

Kafe se dá, ale pokud se budete ptát na nabídku vína, obsluha je tak trochu pomalejší. Asi jako starší písíčko, který zkouší rozjet Visty. Vůli by mělo, ale ve výsledku to prostě moc nejde. Osazenstvo vypadá v podstatě podobně. Sestava veteránů, o kterých si lze bez problémů představit, že na svou "originalitu" kdysi balili libový koc bez podprsenek, ověšený korálkama a s tibetskou mošnou přes spálený rameno.

Ale tak jo, s trochou vůle je to docela na styl, jinak ale žádná velká paráda. V líném všednodenním odpoledni se tu dá celkem dobře zabít čas, stinná zahrádka v podstatě na hraně centra nabízí pohodovej zevl a klidné ticho staré pavlače, u které se Galeryje nachází. 

Pokud jste natěšený a vymazlený kavárník, dejte od ní ruce pryč. Jestli vám ale srdce bije pro osobitou alternativu, nahoďte prehistorický modely od UAXu s ďurou v podpaží, obujte kristusky a hurá do toho. Přesně pro vás tu je Galeryje!

Autor: BORKEŠ

Žádné komentáře:

Okomentovat